Pitaya Meyvesi ve Faydaları

Pitaya meyvesi Hylocereus cinsi kaktüs türlerinden tatlı pitaya olarak bilinmektedir. En yaygın olanı Hylocereus cinsidir. Dünya genelinde çeşitlilik gösteren bu meyvenin bir kaç türü vardır. Bazı ülkelerde yaygın olarak yetiştirilen pitaya meyvesi,  kültür olarak da yetiştirilmekte özellikle Stenocereus (ekşi pitaya) olan cinsi.

pitaya-meyvesi

Pitaya meyvesinin farklı isimleri vardır. Yaygın olarak bilinen isimler ejder meyvesi ve çilek armudu
Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'dır. Türkiyede de üretilmeye başlayan pitaya meyvesi son zamanlarda üretimi artan meyveler arasında yer almaktadır. Türkiyede Antalya ve Mersin'de üretilmeye başlayan pitaya meyvesi yüksek su oranına sahiptir. 

pitaya-meyvesi

Faydaları;

1- Göz sağlığını koruyan zengin besin ve mineraller içerir.
2- Karbonhidrat, Kalori, Kalsiyum (kemiklerin ve dişlerin güçlenmesi bakımından oldukça faydalıdır.) , Fosfor yönünden zegindir. 
3- Pitaya meyvesinde Yağ, Lif, Kül, Demir vitaminleri de bulunmakta ve A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir.
4- Diyabet hastaları için önemli bir meyve türüdür.
5- Yüksek oranda antioksidanlar ve zengin lif içerir.
6- Yüksek su oranına sahip olan pitaya meyvesi vücudun su oranını dengeler.
7- Tansiyon hastaları için çok faydalıdır. Yüksek tansiyonu olan hastalar için önemli bir meyve türüdür.
8- Pitaya meyvesi serbest radikallerin oluşumunu engelleyerek zararlı  toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
9- Akciğer, böbrek ve ince bağırsak hastaları için önemli bir meyve olan pitaya meyvesi solunum problemi olanlar için de faydalıdır.
10- Rahim ve yumurtalık sorunları yaşayan hastalar için çok faydalıdır ve kan basıncını dengeleyerek sağlıklı kan ve doku oluşumunu sağlayarak morlukların ve yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
11- Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki yapar.

Pitaya Nasıl Tüketilir?

1- Meyve olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklerinizde de kullanarak tüketebilirsiniz.
2- Özellikle salatalarınızda kullanarak lezzet katabilirsiniz.

NOT: Bazı web sayfalarında tatlılarda da kullanılması ve şekerli olarak tüketilmesi söylense de, pitaya meyvesi şekerli tüketilmesi durumunda diyabet hastalığının ortaya çıkmasına neden olduğu söylenmektedir. Bu bakımdan tatlılar ile birlikte tüketilmemesine dikkat edin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar