Kivi ilk kez 1970’li yıllarda İngiltere'de tanıtılmıştır. O yıllarda Birleşik Krallıkta bu meyve popüler bir diyet meyvesi haline dönüşmüştür. Bir kısım insan kivinin alerjik reaksiyonları olduğunu bildirmiştir. Bu reaksiyonlardan bazıları ciddi sonuçlanırken özellikle de çocuklar üzerindeki etki karşısında insanların tepkisinde artış gözlemlenmiştir.
Kivi meyvesinin daha popüler hale gelmesiyle birlikte alerjik hastalıklardaki artışa bağımlı olduğu söylenebilir.
Yetişkinlerde ise kivi alerjisi huş ağacı ve kauçuğun hammaddesi olan kişilerde görülür. Bu onun benzer allerjenik içeriklerinden kaynaklanmaktadır. Yetişkinlerde kivi alerjisinin belirtileri normalde oldukça hafiftir, ancak çocuklarda durum daha ciddi olabilir ve bazen anafilaksi neden olabilir.
Kivinin çocuklarda ve yetişkinlerde vereceği farklı allerjen tepkiler görülebilir. Bu kiviyle iletişime geçtiği yaşla doğru orantılıdır. Aynı zamanda düzenli olarak kiviyi tüketmeyen bireylerde herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
Peki taze kiviyi nasıl anlarız?
Yurtiçi kivi başta Kaliforniya'da üretilir, ancak ithal kivi de yaygın pazarlanmaktadır.
Neler beklenir?
Firma kiviyi olgunlaştırma sürecinde oda sıcaklığında bırakarak birkaç gün içinde olgunlaşma için kase ve torba kullanılabilir.
Neyden Sakınmalıyız?
Kivi meyvesinde bozulmasını anlamamızdaki işaretlerimiz şöyledir; küf, yumuşama ve bozulma gibi belirtiler görülmektedir. Bazı kivilerin dış yüzeyinde su lekesi varmış gibi görülebilir. Bu normaldir herhangi bir şekilde kivinin iç kalitesini etkilemez.
Not: Kivifruit proteinleri parçalayan kimyasal tepki papaya olarak papain benzeri bir enzim, actinidin, ihtiva etmektedir. Actinidin ayarı jelatinin önler. Et tenderize bir "gizli madde" olarak kullanılmaktadır.
0 Yorumlar