MİYAWAKİ TEKNİĞİ İLE AĞAÇLANDIRMA
Miyawaki Tekniği, Japon botanikçi Akira Miyawaki tarafından icat edilen ve bu tekniğe adını veren "Miyawaki Yöntemi", orman yetiştirmek için benzersiz bir teknik olarak biliniyor. Bu teknikle dar alanlarda farklı bitki türleri, birbirine yakın şekilde dikiliyor ve bitkilerin sadece üstten güneş almaları sağlanıyor. Böylelikle bitkiler ve ağaçlar yana doğru değil güneş ışığı almak için yukarı doğru uzuyor.
Bitki ve ağaçlar birbirine çok yakın dikildiği için dar alanları yeşillendirmek için imkan sağlayan teknikle bitki ile ağaçlar 10 kat daha hızlı ve 30 kat daha sık büyüyor.
AKİRA MİYAWAKİ KİMDİR?
Akira Miyawaki (29 Ocak 1928 doğumlu), tohum ekolojisi ve doğal ormanlar konusunda uzmanlaşmış Japon bir botanikçi ve bitki ekolojisi uzmanıdır. Bozulmuş topraklarda doğal bitki örtüsünün restorasyonunda uzman olarak dünya çapında tanınmıştır. 1993'ten beri Yokohama Ulusal Üniversitesi’nde Emekli Profesör ve Japon Ekoloji Uluslararası Çalışmalar Merkezi Direktörüdür. Miyawaki, dünyada çevre alanında prestijli ödül olan Blue Planet Ödülü'nü 2006 yılında aldı.
Miyawaki Yöntemi, tarım veya inşaat gibi başka amaçlar için kullanılan bozulmuş arazide hızla orman örtüsü oluşturmak için en etkili ağaç dikme yöntemlerinden biridir. Etkilidir çünkü doğal yeniden ağaçlandırma ilkelerine dayanmaktadır, yani bölgeye özgü ağaçları kullanmak ve doğal orman yenileme süreçlerini kopyalamak. Daha küçük ağaçlandırma projelerinde kullanıldığında daha geleneksel ormancılık yöntemlerine göre bazı önemli faydaları vardır ve özellikle kentsel çevrede etkilidir. Bu yöntemle dikilen ağaçlar çok daha hızlı büyür, orman oluşturma sürecini başlatır ve daha fazla karbon yakalar. Miyawaki ormanlarında, komşu ormanlık alanlara göre daha yüksek biyolojik çeşitlilik kaydedilmiştir, bu nedenle, çeşitli orman ekosistemlerini hızlı bir şekilde oluşturmak için ideal bir yöntemdir.
Miyawaki Yöntemi prensipleri
Miyawaki yönteminin temel prensibi, çeşitli, çok katmanlı bir orman topluluğu oluşturmak için o bölgede doğal olarak oluşacak ve birlikte çalışan ağaç türlerini kullanmaktır. Bu, birbirini tamamlayan türlerle dirençli ve gelişen bir orman ekosistemi yaratır ve "yerli ağaçların oluşturduğu yerel ormanları" restore eder . Belirli bir alanda dikilecek türlerin seçimi, başlangıçta potansiyel doğal bitki örtüsü (PNV) teorisiyle, başka bir deyişle, daha fazla insan müdahalesi olmadan belirli bir alanda meydana gelebilecek bitki örtüsüyle bağlantılıydı . Dünya çapında PNV'yi belirlemek için kapsamlı araştırmalar yapılmıştır ( özet için bkz.Hengl ve diğerleri 2018 ), ancak'yerli' türleri tanımlamanın en etkili yolu hakkında şiddetli tartışmalar . In UK PNV'nin ağırlıklı meşe veya meşe / kül ormanlık olan İngiltere'nin Güney Doğu kayın ormanlık ve İskoçya'da kuzey çam ormanı ile. Nehir ağzı ve sulak ormanlık alanlar, özellikle The Wash çevresinde ve Somerset Levels olmak üzere belirli habitatlarda bulunur. Rağmen i doğal türler tanımlanmasında nherent zorluklar , yerel koşullara adapte olanlar (UK meşe, söğüt, örneğin huş ağacı) daha başarılı olacak ve daha yakın zamandan türlerine göre biyolojik çeşitlilik artırılmasına katkıda (örneğin atkestanesi)
Miyawaki ormanındaki en göze çarpan farklılıklardan biri, fidelerin çok yüksek yoğunluklarda dikilmesidir. Bu, daha büyük bir ağacın düşmesi nedeniyle gölgelikteki bir açıklık açıldığında doğal bir ormanda meydana gelen rejenerasyon sürecini kopyalar. Fidanlar ışık için rekabet etmek için çok hızlı büyürler ve daha sonra doğal seleksiyon en hızlı büyüyen bireyleri tercih eder ve ağaçları inceltme görevi görür . Bunun, bir ormanın karbon tutma potansiyelini en üst düzeye çıkarmak veya biyoçeşitlilik ve yaban hayatı için yaşam alanını yeniden oluşturmak için çalışan projeler için bariz faydaları vardır.
Miyawaki Yöntemi, tarım veya inşaat gibi başka amaçlar için kullanılan bozulmuş arazide hızla orman örtüsü oluşturmak için en etkili ağaç dikme yöntemlerinden biridir. Etkilidir çünkü doğal yeniden ağaçlandırma ilkelerine dayanmaktadır, yani bölgeye özgü ağaçları kullanmak ve doğal orman yenileme süreçlerini kopyalamak. Daha küçük ağaçlandırma projelerinde kullanıldığında daha geleneksel ormancılık yöntemlerine göre bazı önemli faydaları vardır ve özellikle kentsel çevrede etkilidir. Bu yöntemle dikilen ağaçlar çok daha hızlı büyür, orman oluşturma sürecini başlatır ve daha fazla karbon yakalar. Miyawaki ormanlarında, komşu ormanlık alanlara göre daha yüksek biyolojik çeşitlilik kaydedilmiştir, bu nedenle, çeşitli orman ekosistemlerini hızlı bir şekilde oluşturmak için ideal bir yöntemdir.
Miyawaki ormanındaki en göze çarpan farklılıklardan biri, fidelerin çok yüksek yoğunluklarda dikilmesidir. Bu, daha büyük bir ağacın düşmesi nedeniyle gölgelikteki bir açıklık açıldığında doğal bir ormanda meydana gelen rejenerasyon sürecini kopyalar. Fidanlar ışık için rekabet etmek için çok hızlı büyürler ve daha sonra doğal seleksiyon en hızlı büyüyen bireyleri tercih eder ve ağaçları inceltme görevi görür. Sonuç yoğun bir şekilde bir öncüdür içinde 20 ila 30 yıl büyür orman yerine alma 200 yıla kadar 150 . Bunun, bir ormanın karbon tutma potansiyelini en üst düzeye çıkarmak veya biyoçeşitlilik ve yaban hayatı için yaşam alanını yeniden oluşturmak için çalışan projeler için bariz faydaları vardır.
Miyawaki Metodunun tarihçesi
Miyawaki Metodu, adını fitososyolojiye, yani bitki türlerinin topluluklar içinde birbirleriyle nasıl etkileşime girdiklerine özel bir ilgi duyan Japon botanikçi ve bitki ekolojisti Akira Miyawaki'den alır. Bitki ekolojisi alanında doktorasını tamamladıktan sonra Miyawaki, Almanya'da fitososyolog Reinhold Tüxen ile çalışmaya gitti ve burada potansiyel doğal bitki örtüsü kavramını öğrendi. Japonya'ya döndüğünde ve Japon coğrafyasına PNV ilkelerini uyguladığında, kutsal korular olan Chinju-no-mori olarak bilinen tapınak ve tapınakların çevresinde bulunan eski ormanların kalıntılarıyla ilgilenmeye başladı. Bu orman parçaları, Japon mavi meşe ( Quercus glauca ), Japon kestanesi ( Castanea crenata ) ve Sakaki (Cleyera japonica ), diğer bölgelerden getirilen ve yerel ormanlara hakim olan karaçam ( Larix kaempferi ) ve Japon sediri ( Cryptomeria japonica ) gibi iğne yapraklı ağaçlardan ziyade . Orman yapısında, yavaş büyüyen gölgelik türleri, ağaç tabakası türleri, daha küçük alt ağaç tabakası türleri, çalılar ve yer örtücü bitkilerle belirgin bir katmanlaşma vardı.
Miyawaki bu kavramları birleştirdiğinde, orman dikmenin yeni bir yolunu geliştirdi . Bu, PNV çalışmalarından çıkarıldığı gibi, o bölgede büyümesi gerektiğini düşündüğü doğal bitki örtüsüne ve bu türlerin dinamik bir orman ekosistemi oluşturmak için nasıl etkileşime girip büyüyeceğine dair anlayışına dayanıyordu. İlk saha denemeleri, bu yöntemin orman büyümesini önemli ölçüde hızlandırabileceği ve istikrarlı ve çeşitli bir orman ekosistemiyle sonuçlanabileceği konusunda büyük umut verdi. O zamandan beri Miyawaki ormanları, dünya çapında 3000'den fazla alana başarıyla dikildi.
Miyawaki Metodu kullanılarak orman nasıl dikilir
Yerel orman parçalarını araştırın ve koşullara en uygun PNV ağaç türlerini belirleyin.Orman topluluğu yapısını belirleyin - ana gölgelik ve ağaç katmanı türlerini belirleyin ve anahtar türlerle uyumluluklarına göre eşlik eden türleri seçin. Bu, yerel yerli bitki örtüsüne bakılarak ve dünyanın başka yerlerindeki orman yapılarının analiziyle değerlendirilir.
Gerekli malç türüne ve toprak besin maddelerine karar vermeye yardımcı olmak için bir toprak araştırması yapın .Fide yetiştirmek veya ağaç türlerinin yerel varyantlarının fidelerini elde etmek için yerel ağaçlardan tohum toplayın. Gölgeli örtüler altında yetiştirmek de dahil olmak üzere fidelerin nasıl yetiştirileceğine dair özel öneriler var .Fideleri korumak ve beslemek için yerel malzemelerden yapılmış bir malç uygulayın - bu, doğal bir ormanda humus / yaprak çöpünün sağladığı korumayı simüle eder
Toprağı ve fideleri toprak iyileştiricileri veya mikorizal iyileştirici ile tedavi edin
Fideleri rastgele ve yüksek yoğunlukta, hektar başına 1.000 yerine 20.000 ila 30.000 hektar başına dikin, destek için kazıklarDüzenli olarak sulayın ve siteyi ilk 2 yıl otlardan uzak tutun.
Faydaları nelerdir?
Miyawaki ormanındaki ağaçlar yılda yaklaşık bir metre hızla on kat daha hızlı büyür ve yüzlerce yıl yerine 20 ila 30 yılda istikrarlı çok katmanlı bir orman topluluğuna ulaşır .
Büyüyen ağaçlar bir Miyawaki ormanında bir plantasyondan veya standart ağaçlandırma projelerinden daha fazla karbon emer çünkü daha hızlı büyürler ve otuz kat daha fazladır.
Miyawaki yöntemi, yüksek hayatta kalma oranları nedeniyle kurak Akdeniz habitatları gibi diğer ekim projelerinin başarısız olduğu yerlerde başarılı olmuştur.
Yerli ağaçlar, adapte edildikleri koşullarda gelişir ve çevresel değişikliklere karşı daha dayanıklıdır.
Miyawaki ormanlarının, komşu ormanlık alanlardan çok daha fazla biyolojik çeşitliliğe sahip olduğu, ortalama olarak 18 kat daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Miyawaki Metodunun Uygulamaları
Miyawaki Metodu dünya çapında 3000'den fazla projede başarıyla kullanılmıştır ve Avrupa'da da sayılar artmaktadır. Hızlı bir şekilde yoğun bir yerli orman yaratma yeteneği, tekniği kentsel mikro ormanlar oluşturmak , yağmur ormanlarını ve Japon yaprak dökmeyen geniş yapraklı ormanları restore etmek ve diğer ormancılık tekniklerinin başarılı olmadığı kurak Akdeniz habitatına dikmek için yararlı hale getirdi . Miyawaki ormanlarının, tsunami koruması sağlamak , maden boşaltma yamaçlarını stabilize etmek gibi belirli bir amaç için kullanıldığında da etkili olduğu kanıtlanmıştır., tayfun koruması ve karbon tutumu için. Kasaba ve şehirlerde ağaç dikmenin önemli faydaları olduğu ve bu yöntem mevcut alanı maksimize ettiği için, kentsel ortamlarda Miyawaki ormanlarının dikilmesine özellikle odaklanılmıştır. Kent ormanları yerel sıcaklıkları düşürür (bir çalışmada -1,3 ° C) , kirleticileri azaltarak hava kalitesini iyileştirir , karbonu tutar ve sakinlerin refahını iyileştirmenin yanı sıra omurgasızlar ve kuşlar için doğal bir vaha yaratır. Bununla birlikte, Miyawaki yöntemi üzerine araştırma yapmak için çok fazla alan var. Özellikle karbon tutma oranları, hem dikimdeki hem de son orman aşamasındaki yoğunluk nedeniyle, orman plantasyonlarından önemli ölçüde daha yüksek olabilir.
Kaynaklar:https://creatingtomorrowsforests.co.uk/blogs/news/the-miyawaki-method-for-creating-forests
0 Yorumlar