Değerli arıcılar, sizlere bugün pratik ve ekonomik bir şekilde arı keki nasıl yapılır onu tarifini vermeye çalışacağız. Bizim bu vermiş olduğumuz tarife sitemize gelen usta arıcılarımızın yorumlarını almak isteriz.
Arı doğası gereği bal ile beslenir ve bal stoğunu yaparkende bu şekilde çalışmaktadır. Ne gerek var biz kendi arı kekimiz kendimiz yaparız diyebilirsiniz tabiki. Ama bazı arıcılarımız arı keki üreten firmalara karşı kuşku duydukları için yani üretilen ürün hakkında bazı eleştirileri olmasından dolayı en güzel her arıcı kendi kekini kendisi üretsin.
Arı kekini yapabilmek için bazı malzemelere ihtiyaç vardır. Bu malzemelerinden birisi pudra şekeridir. Normal toz şekeri blander veya şekeri pudra şekeri haline getiren bir makineden çekebilirsiniz. Hazır pudra şekerinden yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Bu şekilde normal şekeri öğüttükten sonra bal ihtiyaçımız olacaktır. Bu balıda kendi bildiğimiz ve tükettiğimiz ballardan kullanmalıyız. Nedüğü belirsiz bal kullanmayalım asla çünkü, bakarsınız o bal bir hastalık olur bütün arılarınız telef olabilir. Eğer gezginci arıcılık yapıyorsanız ayçiçekten elde etmiş olduğunuz balı arı keki yapımında kullanabilirsiniz. Çünkü ayçiçek balı diğer ballara göre piyasada ucuza satıldığı için sizde balınızı bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Yapım aşamasına geçtikten sonra, yapacağımız kek tam kıvamında olmalı ki arılar kolay bir şekilde tüketmelidir. Yani arılarımızı damak tadına hitap edelim ki arılarımızda iyi gelişip erken ilkbaharda güçlü koloni olarak sezonu başarılı geçirelim.
Arı keki malzeme ölçelerimiz örnek olarak şu şekilde olabilir;
6 kilo pudra şekerine,
2 kilo bal katılmalıdır.
Yapmış olduğunuz tariflerde ölçü olarak elinizdeki balın 3 katı oranında pudra şekeri katacaksınız. Aynı zamanda elinizde arı poleni varsa polende katarak arıların damak tadına hitap etmiş olursunuz. Arı, canlılar içinde en doğal hayvandır. O yüzden yapacağınız keke herhangi başka bir şeyler katmak için uğraşmayınız. Çünkü onun geri dönüşü bize olacaktır. Arılardan almış olduğumuz ürünlerde bize sağlık olarak geri dönsün hastalık olarak değil.
Hazırlamış olduğumuz arı kekinin verilişi; Arı keki verilmesi hava şartlarına bağlı olarak değişir. Dışarıda yine çok soğuk hava olmamalı ve yağışında olmadığı hava sıcaklığının 10 ila 15 derece olduğu bir günde arıları fazla rahatsız etmeden verebiliriz. Arı kolonisinin içindeki arı çerçevesine göre arı keki verilir. 2-3 çerçevelik bir arı ise buna yarım kilo daha fazla çerçeveye sahip arıya 1 kilo gibi kek verilir. Arı keki yapıldıktan sonra ince poşetlere paketlenmektedir. Bu paketlemiş olduğumuz poşetleri arılara verirken bıcak ile arılara gelecek yüzeyi kesilir ve o şekilde arıya verilir. Yine havaların iyi olduğu bir günde 3-4 hafta sonra açıp keklerini kontrol ediniz biten arı kovanlarına yenine arı keki verme işlemine devam ediniz. İlkbahar döneminde şuruplama işlemi başlamadan önce arı keki verme işlemine son veriniz.
Not:Balsız yapılabilmesi için ise, biraz şeker birazda maya olur balsız kek bu şekilde yapılır.Ama en doğrusu bal ile yapılanı.
0 Yorumlar