Kumkuat (Kamkat) Meyvesi ve şeker hastalığına (diabete) etkisi






Latince adı citrus fortunella olan kamkat, turunçgiller familyasından bir kamkat ağacının meyvasıdırTurunçgiller içinde kabuğu ile birlikte yenilebilen tek meyvadır. Tabiri caiz ise tam bir mucizedir.
Kamkat ya da anavatanı olan Çin’de ki ismi ile kumkuat yani “gold orange”, turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Anavatanı olan Çin’de evlerde, balkonlarda bile yetiştirilebilecek kadar sevilmektedir. Ayrıca dünya mutfaklarının da gözde bir salata sosu malzemesidir.
Dünya’da başta Çin, Japonya, Amerike, Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hin-distan’da yetiştirilmektedir. En tanınmış türleri Hong – Kong, Marumi, Meiwa ve Nagami’dir. Japon-ya çıkışlı, Çin’de en yaygın olarak yetiştirilen türü Meiwa kamkatıdır. Lezzetli ve aromatiktir.



Bir tür meyve ağacı olan kumkuat göze çok hoş görünen yapısıyla ve meyveleriyle evdeki bahçemizdir

Kumkuat bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:

*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.

*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına, çiçeklerine, meyvelerine ve köklerine zararlıdır.

*Hava akımlarından kolay etkilenen kunkuat bitkisi bu etkiden korunmalıdır.

*Her bitki gibi zamanla toraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.

*Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan mayısta yapılmalıdır.

*Kumkuat bulunduğu yerde başka cisimlerle temasta bulunmalıdır.

Sulamada en önemli unsurlar;
-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.
-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.
-Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir.
- Kumkuatta çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
*Kumkuat bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 12 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
* Kunkuat bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.
*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.

Kumkuat Bitkisinin Çoğaltılması:
* Kumkuat bitkisinin gelişimi pek hızlı olmaz. Boyu çok fazla uzamaz.
*Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan kumkuat derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.
*Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek meyve verir ve diğer bitki de tekrar kök vermeye başlar.
*Kumkuattın çoğaltılması en uygun zaman nisan ayıdır.

*1. ve 2. kumkuatımıza da aynı sulama, yetiştirme ve bakım işlemlerini uygulamalıyız.

Kamkat ve Sağlık

Kamkatın kabuğu ile tüketilebilmesi son derece önemlidir. Çünkü böylece meyvanın içeriğinden tam olarak faydalanılabilmektedir. Kokusu bergamuta benzeyen kamkat, özellikle tatlı ihtiyacını bastıran meyvalardan birisi olduğu için dolaylı olarak şeker, kolesterol sorunlarında ve elbette tatlı düşkünlüğü nedeni ile oluşan aşırı kilolarda oldukça etkin bir meyvadır.
Tüm turunçgillerden olduğu gibi C vitamini açısından da yüksek değerler içeren kamkat bu nedenle güçlü bir antioksidandır aynı zamanda. C vitamini deposu olan bu meyva ile bağışıklık sistemi güçlenerek, hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan oluşturmak mümkündür.
A, B1, B2 ve B3 vitaminleri yönünden güçlü olan meyva ile sinir sisteminin de düzenli çalışması sağ-lanır. Kalsiyum yoğunluğu kemik ve diş sağlığını da korur. İçeriği nedeni ile kolesterol ve tansiyon hastalarının düzenli olarak tüketmesi tavsiye edilir.
Kullanımında kumkuat meyvası, sadece meyva olarak değil reçel ya da marmelat şeklinde tüketilmesi, meyva suyu ve sos olarak hazırlanması da oldukça kolaydır. Ayrıca kabuğu ile birlikte salatalara da doğramak, aroması nedeni ile salatanın daha da hoş kokulu olmasını sağlayacaktır.

Kamkat ve Şeker Hastalığı

Kamkat, bağışıklık sistemi üzerindeki yoğun etkisi yüzünden, sistemin gelişmesini ve diyabetin dengelenmesini sağlayabilir. Ancak her tür alternatif tıp ürününde olduğu gibi mutlaka doktora danışılmalıdır.
Ayrıca şeker hastalarında zaman zaman yaşanan, tatlı krizlerinin de engellenmesine yardımcıdır.


1-Tansiyon ve Kolesterolü düşürmede çok etkilidir. Yüksek oranda C vitamini içeren kamkat güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeni ile hastalıklara karşı vücudumuzu koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kabuğu ile birlikte tüketilmesi enfeksiyonlara karşı vücudun güçsüz kalmasını engeller.

2-Yüksek oranda A-B1-B2 ve B3 vitaminlerini ihtiva etmesi sinir sistemimizin düzenli çalışmasını sağlar. Kalsiyum içeriği yüksek olan kamkat, kemik ve diş sağlığı açısından önemli bir meyvedir. Yüksek kolesterolü ve tansiyon rahatsızlığı olanların bol miktarda tüketmeleri sağlıkları açısından faydalıdır.


Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk

http://www.sekerhastaligi.com.tr/kamkatin-seker-hastaligina-etkisi/

Yorum Gönder

0 Yorumlar