Gaillerdia (gayret) Çiçeği
Evinizi, balkonunuzu, bahçelerinizi güzel renkleriyle süsleyen Gayret Çiçeği
Gaillardia bileşikgiller (asteraceae) familyasından Kuzey Amerika’ ya özgü olan bir bitki cinsidir. Yazın çiçeklenen bazı türleri, özellikle G.aristata ve G:pulchella bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bu bitkilerde çoğunun, tabanda toplanmış yada gövde boyunca almaşık olarak dizilmiş tüylü yaprakları vardır. İri çiçek başları, ortadaki koyu mor renkli tüpsü çiçekler ile bunları çevreleyen sarı, turuncu yada beyaz dilsi çiçeklerden oluşur. Çok güzel ve gösterişli çiçeklere sahip olduğu için bahçelerde fazlaca kullanılır. Otsu bir bitkidir. Çiçeklerinin renkleri sarı, kırmızı, kahverengimsi ve karışık renklerde olabilir. Uzun boylu, zarif çiçek yapısı ve renklerinin çarpıcılığıyla tanınır. Taç yapraklarının uçlarına gidildikçe belirginleşen sarı tonları, gayardi çiçeğine farklı bir renk armonisi katar. Bordür ve grup bitkisi olarak kullanılabilir. Değişik çiçek renkleriyle bir arada kullanıldığında daha çarpıcı görünür. kaya bahçelerinde güzel görünüm verir. Fidanlıklardan fidesini 8-10 TL’ye satın alabilirsiniz.
Otsu bitkilerdir. Sarı, kırmızı, kahverengimsi sarı ve karışık renklerde açarlar. 7,5 – 10cm büyüklüğünde yarı katmerli çiçekleri olan koyu kırmızıdan sarıya, çoğu kuşaklı ve iki renkli bir bitkidir. Mayıs ayından Ekim ayına kadar çiçek verir. Çiçek aranjmanları ve bordürler için idealdir. Erken ekim yapıldığında ilk sezonda çiçek verir.
Geçirgen, oldukça kumlu topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Başka bir yere nakletmek isterseniz titiz davranmayı ve bu işlemi bahar aylarında yapmayı unutmayın.
İnce yapılıdır ve dikine gelişim gösterir. Bir yere dikilip köklendikten sonra güneşli ya da yarı gölge koşullar dışında özel bir bakıma ihtiyacı yoktur. Yerini severse gürleşir ve sıklaşır. Mayıs ayında, artmaya başlayan hava sıcaklıklarıyla birlikte bahçenize davet edebilirsiniz. Yaz ayları için ideal bir bitkidir. Kendini çoğaltma özelliği de vardır. Dökülen tohumları bulunduğu ortama yayılarak bitkiniz kendini çoğaltır ve dolgun bir görünüm gösterir..
Evinizin balkonunda, bahçesinde, apartmanınızın bahçesinde rahat bir şekilde çiçek tohumlarını kullanarak çiçeklerinizi yetiştirebilirsiniz, peyzaj çalışması yapabilirsiniz.
Toprağı kalitesiz, fazlaca güneşli, sert rüzgârlı, kuru havalı, sıcak, kurak ve bakımına özen gösterilmeyen bahçeler için en ideal bir bitkidir. Ama ağır killi topraklar için aynı şey geçerli değildir. Deniz kenarlarında deniz dalgalarının ıslatıp tuzladığı topraklarda sorun çıkarmaz.
Ne kadar çok güneş o kadar iyidir onun için. Gölgeli yerleri hiç sevmez. Aşırı sıcak bölgelerde seyrek sıcak ve yarı gölgeli yerlerde yetiştirebilirsiniz.
Susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Dayanıklı diye susuz bırakmayın. Özellikle çiçeklenme döneminde çok suya ihtiyacı vardır. Yaz aylarında toprak kurudukça fazla bekletmeden sulayın.
Üretimi: İlkbaharda dip sürgünlerinden ve kökten ayırma yöntemiyle yapılır. Sonbahar dikiminde bitkiler zarar görür. Çelikleme yöntemiyle ya da tohumla üretebilirsiniz. Ancak çelikler don görmeyen bir ortamda kışlatılmalıdır. İklimsel koşullar uygunsa ve mart ayında ekim yapılabilirse, aynı yılın sonbaharında çiçeklenmeyi sağlayabilirsiniz. Ekimi yaptıktan iki hafta sonra çimlenirler. Gayardi çiçeği, köklerinden ayrılarak, farklı yerlere de dikilebilir. Toprak ısındığında bahçede istenilen yerlere dikebilirsiniz. Bahçe tanzimlerinde, grup çiçek tarhlarının aralarına renk katması için de kullanabilirsiniz.
Tohumla da üretimi kolaydır. Yukarıda bahsettiğim gibi tohumları sayesinde kendini çoğaltan bitkidir. Tohumları taç yapraklarını döktükten sonra bitki üzerinde biraz kurumaya bırakın. Sonra kuruyan tohumları bitki üzerinden kesin ve kuru serin yerde muhafaza edin. Tohumları bulunduğu yuvadan çıkarın ve bir müddet daha kurumaya bırakın. Bu tohumları ilkbahar ayında donları geçtikten sonra güneş alan uygun gördüğünüz bahçeye, balkon saksısına ekin. Üst toprağını kalın yapmayın çimlenmesi uzun sürer. Hatta tohumları serpin sulayın. Çimlenene kadar da susuz bırakmayın. İki hafta içinde tohumlar çimlenmeye başlayacaktır. Ve bitkinizi artık yetiştirmiş olacaksınız. (Denemenizi tavsiye ederim ben yaptım ve çok da güzel oldular. 10 saksılı bitkiden 10 saksılı bitki çıkmıştı.)
0 Yorumlar