Yabancı Ceviz Türleri


Yabancı Ceviz Türleri

Yabancı ceviz türleri, ceviz yetiştiriciliğinde daha çok tozlayıcı olarak kullanılmaktadır. Ancak, iklim koşullarına bağlı olarak, bahçenizi ithal ceviz türleri ile de kurabilirsiniz. Aşağıda bu türlerle ilgili bir liste bulacaksınız.


Payne: Payne ceviz çeşidi, Kaliforniya ceviz yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir.Yan dallarda yüksek oranda meyve veren Kaliforniya ceviz çeşitlerinden olanbu çeşit ,verimliliği nedeniyle günümüzde halen kullanılmaktadır.Çeşidin yan dallarda meyve verme oranı %80-90’dır.İç ceviz ağırlığı 5.7 gr. meyve şekli oval, iç oran %50 ve açık renkli, iç oranı ise %50-70 arasındadır. Bu ceviz çeşidinin meyve iriliği ise orta-küçük grup içindedir.


Hartley: Hartley’in yan dallarda meyve verme oranı %5-10 arasında değişir.Bu
çeşidi değerli kılan en önemli özelliği iç ceviz kalitesinin çok yüksek olmasıdır.Açık iç renkli iç ceviz özelliği ve iri meyveleri olması bu çeşidin iç ceviz olarak pazarlanmasını kolaylaştırmaktadır. Kalp şekilli meyvelerinde ortalama iç ağırlığı 6.1 gr. iç oranı %46 olan Hartley cinsi cevizin hasat zamanı orta-mevsim grubuna girer.

Franquette: Eski bir Fransız çeşidi olan Franquette Kaliforniya’da yaygın olarak
olarak yetiştirilmiş bir çeşittir. Ancak iri ağaçlı olması,düşük verimli olması ve az meyve vermesi sebebiyle son yıllarda sınırlı olarak dikilmektedir.İç ağırlığı 5.2 gr.,iç oranı %46-47, iç rengi ise genellikle çok iyidir.Hasat zamanı ise geç sezondadır.


Serr: Çeşidin verimi ekolojik koşullara ve sulamaya bağlı olarak düşük-yüksek
arasında değişmektedir..Yan dallarda meyve verme oranı %30-50 arasında değişir ve hasat zamanı erken-orta periyot olarak belirlenmiştir.İri meyvelere sahip olan bu çeşidin iç randıman oranı yaklaşık %60’dır.İç ceviz ağırlığı 7.8 gr, açık renkli iç oranı ise %70-80’dir.

Ashley:1960 yılından beri yaygın olarak yetiştirilmekte olup, oldukça verimli bir çeşittir. İç kurdu ve bakteriyel yanıklığa duyarlıdır.İç ceviz rengi Payne’ye benzer ve açık renkli iç oranı ise %50-70’dir.İç ceviz oranı %50’dir.Kuvvetli bir gelişim için ağır bir budamaya ihtiyaç duyar.Çeşidin birçok özelliği Payne’ye benzemektedir.
Sunland: Yan dallarda meyve verme oranı %80-90’dır.İç rengi açık, iç randımanı %59,kabuklu meyve ağırlığı 10.4gr., açık renkli iç oranı ise %85’dir.Çok verimli bir çeşittir.İç kurduna karşı oldukça hassastır.

Trinta: Yan dallarda %80-90 oranında meyve veren çok verimli bir çeşittir. Hasat zamanı orta periyottur.%47 iç randımana sahip olan çeşidin iç ceviz rengi o kadar da iyi değildir. İri meyvelere sahip bir çeşittir.


Chico: İç kurdu ve bakteriyel yanıklığa hassas olan çeşidin iç randımanı
yaklaşık %48’dir.İç ceviz ağırlığı 5.2 gr olan Chico yan dallarda %90-100 oranında meyve veren çok verimli bir çeşittir.


Vina: Meyve verme oranı %80-90 arasındadır.İç rengi mükemmel olan çeşidin iç ceviz randımanı %49 olup, iç ağırlığı 6.3 gr.,açık renkli iç oranı ise %60-70’dir.Çeşidin hasat zamanı erken-orta periyottur.

Tehama:%70-80 oranında yan dallarda meyve verir. İri meyvelere sahiptir.Hasat zamanı orta sezon olup, hasat zamanın geciktirilmesi durumunda iç ceviz zarar görebilir.İyi bir ceviz rengine sahip olan çeşitte,iç ceviz ağırlığı 6 gr.,iç randımanı %50 ve açık renkli iç oranı %70’dir.Yanakların ayrılması nedeniyle iç ceviz böceklerinden zarar görür.

Amigo: Chico’ya çok benzeyen bir çeşit olan Amigo, iri meyvelere,açık bir iç ceviz rengine ve %60 iç randımanına sahiptir.İç ceviz ağırlığı 5.9 gr. ve açık renkli iç oranı ise %60’dır.Yaygın kullanılan bir çeşit değildir.Çeşidin ceviz iç kurdundan çok zarar görmesinden dolayı kullanımı sınırlı kalmıştır.

Tulare: Yan tomurcuklarda meyve verme oranı %72’dir.İç ceviz ağırlığı 7.5 gr. açık renkli iç oranı %58 ve iç randımanı %53’dür.Orta mevsimde hasat edilir.


Pedro: Yan tomurcuklarda meyve verme oranı %65’dir.İç ceviz ağırlığı 5.6
gr., iç oranı %47,açık renkli iç ceviz oranı ise %85’dir. Sıcak bölgelerde meyve kalitesi düşüktür.

Howard: Yan dallarda %80-90 oranında meyve vermektedir. Yapraklanması
yan dallarda yüksek oranda meyve veren bir çeşit için oldukça geçtir. Meyvesi dört köşeli-yuvarlak kabuk yapışması olup, iç ceviz ağırlığı 6.5 gr. açık renkli iç oranı ise %90-95’dir. İç randımanı %49’dur.Hasat zamanı Hartley’den hemen öncedir. Verim ve meyve iriliğini koruyabilmek için iyi bir budama programına ihtiyaç duyar.


Chandler: Yan dallarda meyve verme oranı %80-90’dır.İç ceviz yetiştiriciliği
için çok uygun bir çeşit olarak kabul edilen Chandler’in iç oranı %49, iç ceviz ağırlığı 6.5 gr.açık renkli iç ceviz oranı ise %90-100’dür.Kaliforniya’da geleceği oldukça parlak bir çeşittir.

Cisco: Yan dallarda meyve verme oranı %77’dir.Meyveleri ufak olup, iç ceviz
ağırlığı 5.7 gr,iç ceviz oranı %47 ve açık renkli iç oranı %86’dır.


Rego: Portekiz çeşitlerindendir.Yan dallarda %80-90 oranında meyve verir. İç ceviz ağırlığı 5 gr. ve iç rengi kalitesi ortadır.

UC77-102: Yan tomurcuklarda %85-90 oranında meyve verir. İç ceviz ağırlığı
6.6 gr, açık renkli iç oranı %75, iç oranı ise %48’dir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar