Hazine ve Orman Arazisi Kiralama
Ceviz ağacı bir orman ağacı olduğundan ceviz yetiştiriciliğinde, özel ağaçlandırma kanunu kapsamında hazine ya da orman arazisi bedelsiz olarak kiralanabilir. Özel ağaçlandırma kanunu ile ilgili buradan bilgi alabilirsiniz.
Orman arazisi tahsisinde karşılaşılan en büyük sorun, devletin elinde bozuk ya da boş orman arazilerinin bir kaydı olmamasıdır. Bu nedenle kiralanacak ya da tahsis edilecek araziyi sizin bulmanız gerekiyor. Hazine arazileri için, aşağıdaki özelliklere sahip arazilere ağaçlandırma izni verilmemektedir.
Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde imar planı bulunmayan yerler
onaylı imar planlarında ağaçlandırılacak alan dışında bir amaca ayrılmış yerler,
mer'a, yaylak ve kışlaklar üzerinde,
2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 8 inci maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezleri ile ileride turizm amacına yönelik yatırımlara açılabilme ihtimali olan yerlerde,
Deniz, akarsular, tabii ve suni göllerin kıyı kenar çizgisi içerisinde kalan alanları ile baraj ve gölet alanlarında,
imar planları dışında, tek parçada veya birden fazla olmakla birlikte birbirine bitişik 2 hektardan küçük arazi üzerinde,
bir defada tek bir proje için 300 hektardan büyük arazi üzerinde,
paydaş/paydaşlar dışındaki gerçek ve tüzel kişilerin talebine konu paylı mülkiyete tabi araziler üzerinde,
Bakanlığımız veya diğer genel bütçeli kuruluşların gelecekteki ihtiyaçları için gerekli olduğu anlaşılan taşınmazlar üzerinde,
teferruğ yolu ile edinilip, edinme tarihinden itibaren bir yıl geçmemiş taşınmazlar üzerinde,
kamulaştırma yolu ile edinilip amacında kullanılmadığı için boş kalan ve 2942 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinde yazılı süresi dolmamış olan taşınmazlar üzerinde,
üzerinde irtifak hakkı tesis edilmiş ve hak süresi dolmamış olan taşınmazlar üzerinde,
özel kanunlar gereği olarak, özel amaçlarla tahsisi, kamu kurum ve kuruluşlarına devri veya kullanımlarına verilmesi gereken taşınmazlar üzerinde
Hazineden kiralanan araziler minimum kaç seneliğine kiralanabiliyor?
Hazine arazileri kanun gereği en fazla 49 yıllığına kiralanabiliyor. Ancak özel ağaçlandırma yönetmeliğinde yapılan düzenlemeyle ceviz ağacının ömrü boyunca tekrar sizle 49ar yıllık sözleşmelerle yenileniyor.
Hazine arazilerini kiralamak için hangi kurum ile görüşmemiz gerekiyor?
arazi kiralamak için size en yardımcı olabilecek kurumlar yapmayı planladığınız yerdeki tapu, kadastro ve mal müdürlükleri. her üçüyle de iyi ilişkiler kurmanızı tavsiye ederim. İşe atılmadan özel ağaçlandırma yönetmeliğini en ince ayrıntısına kadar öğrenin.
Süreç şöyle işliyor:
1. en kilit nokta hazine arazisini bulmak. Bulduktan sonra o ilçenin mal müdürlüğüne yada kaymakamlığa arazinin pafta ve parsel nosunu, arazinin bulunduğu mevkiyi yazıp bi dilekçe veriyosunuz. Aynı zamanda bi kroki ve arazinin fotoğraflarını çekip koyabilirsiniz. O zaman gelip tespite gerek duymayabilirler. Zaman kazanabilirsiniz.
2. Uygun bulunursa size önizin çıkıyor. Önizin çıktıktan sonra araziniz 100 dönümden büyükse projelendirme yapıyosunuz. Bu işi, orman mühendisleri yapıyor. Sonra projenizi bakanlığa sunuyorsunuz. değiştiyse yasa (emin değilim) arazinin bağlı bulunduğu köyde ilan ediliyo bu araziyi bu köyden ağaçlandırmak isteyen varmı diye. eğer çıkmazsa size tahsisi gerçekleşiyor. Köylüler veya muhtar çoğu zaman bu işe engel oluyolarmış sonra kendileri de ağaçlandırmıyolarmış duyduğuma göre. Süre o ildeki yoğunluğa göre değişiyor. Arazinin tahsis olması 4 ayı bulabilir. İşleri hızlandırmak için orman bakanlığıyla ve milli emlakla sürekli irtibat halinde olmanızı tavsiye ederim. Şu sıralar çok yoğun olduklarını özellikle egede tahsislerin 1 yılı geçtiğini duyuyorum. Ayrıca sadece 6 ay yukarıdaki bilgileri edinebilmek için uğraştım, ordan oraya koşturdum bu da sürecin önemli bi parçasıydı.
İlk işlem olan boştaki devlet arazisini bulma işini nasıl yapacağım? Belediyelerden yardım alınabilir mi?
Belediyelerin hiç bir yardımı olmaz bu konuda. Daha çok tapu, kadastro, mal müdürlükleri ya da milli emlak genel müdürlüğü ilgileniyor. Nerde yapmayı düşünüyorsanız o bölgenin 1/5000 lik paftalarına ulaşmanız lazım. Bu paftalar parsellere bölünmüş arazileri gösteriyor. Parsel nolarıda yazıyor üstünde. Bu paftalar kadastro müdürlüklerinde bulunur. Alabilmek için ordaki arkadaşların sizin iyi niyetinize inanıp yardımcı olmaları lazım. Bölgeyi iyi bilen harita mühendislerine de danışabilirsiniz. Paftaları aldıktan sonrada tapudan yada mal müdürlüğünden hangi parsellerin hazineye kayıtlı olduğunu öğrenmeniz lazım. Hazine parsel noları olduktan sonra geriye hangi arazinin uygun olduğunu yerinde görüp anlamak gerek.
mayıs ayında özel ağaçlandırma yönetmeliği değişti ve orman arazilerinde en yakın yerleşim yerine 2 km mesafe zorunluluğu getirildi. türkiye´de köyler birbirlerine yakın olduğu için hemen hemen tüm orman arazileri elendi. o yüzden orman arazisi bulabileceğinizi zannetmiyorum. hazine arazilerinde ise milli emlak müdürlükleri kendileri uğraşmamak için hem yardımcı olmuyorlar hemde araziyi bulsanız dahi tahsis olmaz diye size olumsuz konuşuyorlar. size söyleyecekleri 9-10 kurumdan görüş alacağız illaki pürüz çıkar boşuna uğraşmayın diyecekler. ama malesef gerçeği yansıtmıyor. görüş aldıkları kurumlar tsk, karayolları, il sağlık müdürlükleri, dsi gibi genelde sorun çıkmayacak kurumlar. ben milli emlak genel müdürlüğüyle de görüştüm onların da söylemesi başvurularda çok fazla sıkıntı çıkmadığı. ama dediğim gibi tüm bu yazışmaları ve diğer işlemleri milli emlak şefliklerindeki memurlar yapacağından hem yardımcı olmuyorlar hem de size olumsuz konuşarak şevkinizi kırıyorlar. bünyamin bey bana mail atarsanız arazi bulma konusunda size yardımcı olmaya çalışırım
Aşılı fidan kullanımında sertifikalı olursa dönüm başına 300 TL devlet hibesi ve fidan için %3 faizli kredi almak mümkün.
Damlama sulamada, devlet yüzde 50 destek vermektedir. Ancak, bunun için belirli firmalarla anlaşma yapmak gerekmektedir. Tecrübelere göre, bu firmalar normalden yüksek (nerdeyse iki katı) fiyat vermektedirler. Dolayısıyla alacağınız destek, size ekstra fayda sağlamadan firmaya gitmektedir. Daha ucuz şekilde dönüm başına 120-130 TL'ye yaptırabilirsiniz.
Krediler ise sıfır faizle, 5 yıl vadeli, yılda bir kez ödemeli olarak temin edilebiliyor.
kredi olayına gelince devletin özel ağaçlandırma yönetmeliği doğrultusunda verilen bi kredi var. şartları çok çok uygun. ancak baz aldıkları fiyatlar piyasa fiyatlarından çok düşük. örneğin 50bin harcadığın bahçeye 30 bin kredi veriyolar. bide önce yapıyosun sonra kredi çıkıyo. ama şartları o kadar uygun ki borç harç bulup bahçeyi kurup o krediyi kullanmak çok mantıklı.
devlet desteklerinden faydalanıyorum. özellikle ilk bahçe tesis ettiğinizde her adımınızı ilçe tarıma danışarak atın dönüm başı verilen 200 tl ilaç gibi geliyo. ancak ben bu desteği 15 ayda alabildim. yıllık desteklerde gübre mazot vs alıyorum ama masraflarımın yanına bile yaklaşmıycak düzeyde. bana çok tavsiye edilen ilaç ve organik gübreler var ancak maddi imkansızlıklardan denemedim. hazine arazisi kiraladığında yanlarına farklı türde ağaç dikemiyosun. ara tarım yapıyosun projende belirttiysen. ben domates, biber vs yazdım ama ekmedim şu ana kadar. damlama sulamada dediğin gibi bi sorun yaşamadım ama bahçe çok yeni ilerleyen yıllarda ne olur bilemem. 200 dönümlük bi projem var. yaşar akça hocamızla irtibata geçtim. kısmetse yardımlarıyla maddi durumumu düzelttiğim gibi örnek bi bahçe kurucam.
ilçe tarımın yanlış yönlendirmesi milliyetçi davranmalarından kaynaklı oldu. bizim fidanımızın ithalden eksiği yok fazlası var anlayışıyla biçok bahçe yanlış kuruldu. bana kalırsa kaman da tüm özelliklerini dikkate alırsan chandler yada pedroyla boy ölçüşemez. rengi, kabuktan ayrılması, tadı, verimi vs vs. o kadar çok ceviz fidanı ekildi ki son 5 yılda bikaç sene sonra fiyatlar düşmeye başladığında ithal cevizlere talep artıcağını düşünüyorum. türkiyede çok zor ama arazi uygun olursa kesinlikle organik yetiştiricilik yapın derim.
5 yıl sonra fiyatların düşerek ithal cevizlere olan talebin artacağını belirtmen de bize bahçe kurarken dikkat etmemiz gereken hususlar konusunda oldukça fikir veriyor. her uzun vadeli yatırımda olduğu gibi bu konudada 5-10-20 yıl sonraki değişkenleri belirleyip bunları da dikkate alarak hareket etmek-planlama yapmak lazım.
0 Yorumlar