Faydalı bitkiler listesi

Faydalı bitkiler listesi


HANGİ BİTKİ NEYE İYİ GELİR?
ADAÇAYI
Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır. Kanamaları keser. Göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser. Astım hastaları için yararlıdır. Böbrekleri çalıştırır.
AHUDUDU
Taze ve olgun döneminde ahududu yemek çok şifalıdır.Vücuttaki toksinleri dışarı atar, kanı temizler, kuvvet ve canlılık verir. Ayrıca, çiçeği bulup kaynatabilirseniz, bu su, hem göz hem bademcik iltihaplarında tedavi edici rol oynar.
ALKOL
Biraz sulandırılan saf alkol her türlü yara, iltihap için ideal ilk yardım malzemesidir. Dolamalarda, apsenin oluşmasına alkol engel olur. Evdeki sinirlenmelerde, bayılmalarda alkolle masaj çarçabuk ve iyi bir sonuç almanıza yarar. Evinizde mutlaka bulundurun.
ANASON
Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. İdrarı arttırır. Öte yandan kusmayı ve ishali keser.
ASMA
Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.
AYRIKOTU
İdrar söktürür. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir.
AYVA
Şeker ve tanen gibi maddeler ihtiva eder. Vitamini boldur, ishal kesmek için en iyi ilaçtır. Bilhassa çocuk ishallerinde kullanılır. Hastaya günde 30 gr'dan 10 gr'a kadar ayva şurubu verilebilir. Çekirdekleri bazı ekzamalarda çok iyi sonuç verir.
BADEMYAĞI
Küçük çocukların kabızlığında 1 çay kaşığı verilirse iyi gelir. 1 ölçü bademyağı 9 ölçü acı kuyu suyuna karıştırıldığında yanıklara karşı birebirdir. Derinin su toplamasını önler.
BAKLA
Çiçeği ilaç olarak kullanılır. İdrar söktürücüdür. Vücuttaki zehirleri atar. Böbreklerinde taş olanlar bu ilaçtan çok fayda görür.
BAL
Besinlerin en güzelidir. Kuvvet, canlılık verir, nekahat döneminde hastanın ayağa kalkmasına yardım eder.Kansızlığa,zayıflığa iyi gelir. Çocuklarda bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelir.
BROKOLİ
Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler.
BUZ
Türlü sebeplerden doğan bulantı ve kusmalarda, akciğer ya da mideden kan gelme halinde hastaya ufak buz parçaları yutturmak faydalıdır. Apandisitli hastaların karnına, beynine kan hücum etmiş kimselerin başına buz parçası koymak iyi gelir. Büyük baş ağrılarında da buz torbası ağrı keser. Önemli not: Buz kesesini daima ve muhakkak ki iki yün parçası arasında tutarak uygulayın.
ÇAY
Bilinen özelliklerin üstüne, iyi bir idrar söktürücüdür. Hazımsızlıkları da düzeltir.
ÇÖREKOTU
İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.
DEFNE
Terletir, ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar. Sinir ağrılarını dindirir.
DEREOTU
Yemeklerimizin, salatalarımızın bu süsü, aynı zamanda iştah açar, kuvvet, çeviklik verir, bağırsak gazlarını giderir. Hazmı kolaylaştırır, hiç bir zararı yoktur.
DEVEDİKENİ
Ateş düşürür. Terletir ve vücuda rahatlık verir.
DOMATES
Vitamin deposudur. Özellikle A vitamini bakımından çok zengindir. Fakat içinde oksalat denen bir madde olduğundan böbreklerinde taş ve kum olanların fazla yemeleri iyi değildir.
DUT
Beyaz dutun yaprakları idrar söktürücüdür. 7 gr. kadar yaprak 250 gr. suda haşlanıp içilirse hemen etkisi görülür. Karadut daha çok doktorlukta kullanılır. Karadut şurubu ağızda, diş etlerinde meydana gelen iltihapları iyileştirir. Bir parça hatmi çiçeğini haşlayıp içine dut şurubu konularak gargara yapılırsa bademcik iltihapları geçebilir .Küçük çocukların ağız ve diş iltihaplarında en çok kullanılan ev ilacı dut şurubudur. Yutulsa bile hiç bir zararlı etkisi yoktur.
EBEGÜMECİ
Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.
ELMA ÇAYI
Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. İdrar söktürür. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesini sağlar. Hazmı kolaylaştırır. Kanı temizler. Kolesterolü düşürür. Kabızlığı giderir. şeker hastalarına faydalıdır. Öksürüğü keser. Ateşi düşürür. Uçukları giderir.
ELMA SİRKESİ
Kilo vermede yardımcı olur. Cilt sağlığında önemli rolü vardır. Hazım ve dolaşım sistemlerine faydası vardır. Vücudu temizler.
ENGİNAR
Karaciğer ve böbrek yetersizliğinde, bunların sancılarında, sarılık ve gut hastalıklarında, aşırı şişmanlıkta, kurdeşende, romatizmada ve egzamada oldukça faydalıdır. Kan dolaşımını düzeltir. Kolestrolün neden olduğu damar sertleşmelerinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkların önleyicisidir.
FESLEĞEN
Öksürüğü keser. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Fesleğen kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratları kaçırır.
FINDIK
Fındık yapraklarının 25 gramı 1 lt. suda haşlanıp içildiğinde kanı temizler.
GELİNCİK
Nefes darlığı, astım ve bronşitte rahatlık verir. Kan tükürme ve kusmayı önler. Yanıkları iyileştirir.
GLİSERİN
Ağızdan alındığında , bağırsakları yumuşatır. Safra yollarının tıkanıklığına iyi gelir, safra akımını kolaylaştırır. Dışarıdan kullanımında, deri çatlaklarına çok iyi gelir. 1 ölçü limon suyu, 1 ölçü kolonya ve aynı miktar gliserin karışımı deriyi yumuşatır, çatlakları giderir. Ev işi yüzünden elleri çatlayan kadınlar bu ilacın faydasını görür ve daima kullanırlar.
GÜL YAPRAĞI
Özellikle kırmızı gülün yaprakları kullanılır. 20 gr. gül 1 lt. suda haşlanarak bir fincan içildiğinde ishali keser. Aynı su ise yapılan gargara bademciklerde, göz banyosu da gözlerdeki iltihaplara iyi gelir.
HAVUÇ
Mutfaklarımıza kadar girmiş olan bu bitki diüretik ve stimülan etkileri ile bilinir. Ayrıca zengin bir Vitamin E ve Karoten kaynağıdır. Havuç çekirdekleri karminatif ve stimülandır. Flatulens, dizanteri ve kronik öksürükte çok faydalıdır.
IHLAMUR
Sinirleri kuvvetlendirir. Uyku verir. Kansızlığı giderir. Böbrek ve mesaneyi temizler. Grip ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir. Göğüs ve bronşları yumuşatır. Kabızlığı ve barsak spazmını giderir. Saç dökülmesini önler. Dıştan lokal veya tam banyo halinde alınırsa cildi yumuşatır.
ISIRGAN OTU
Dıştan tatbik edildiği zaman iç organlarda biriken kanı çeker. Burun kanamalarını keser. Balgam söktürür.
ISPANAK
Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebzedir.
KABAK
Pek çok çeşidi içinden ilaç olarak kullanılan helvacı kabağıdır. Bildiğimiz kabak çekirdekleri helvacı kabağındandır. Tenya denilen bağırsak kurtlarını dökmede tuzsuz kabak çekirdeği harika bir ilaçtır. Hem çok etkin, hem de tümüyle zararsızdır. Çocuklara 40 gr. büyüklere 100gr. kabak çekirdeği verildiğinde, tenya ve onun gibi parazitlerden kolayca kurtulmaları sağlanır.
KARABİBER
Karabiber, az miktarda yemekle birlikte alındığında hem iştah açar, hem hazmı tanzim eder. Ev ilacı olarak, karabiber ıhlamura karıştırılıp içilirse mide sancılarını kesmekle bire birdir. Yalnız tahriş edici olduğundan az miktarda kullanılması şarttır.
KARANFİL
Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.
KEKİK
Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır. Lezzet arttırıcı yönlerinin yanısıra sağlığa da çok yararlı bir bitkidir.40-50 gr. kadarı 1 lt. suda haşlanıp ara sıra bir çorba kaşığı içilirse mide sularını arttırır, iştah açar. Hazmı hareketlendirir, kolaylaştırır. İçine kekik atılmış, vücudun dayanabileceği sıcaklıklıktaki su ile yapılan banyo romatizma ağrılarına çok iyi gelir. Kekik çay gibi, içildiğinde göğsü yumuşatmak, öksürüğü kesmek, sinirleri yatıştırmak gibi değerli niteliklere sahiptir.
KEREVİZ
Vitaminler içerir. Midenin işlevlerine yardımcı olur. İdrar oluşturmaya yardımcı olur. Gut hastalıklarına, romatizmaya karşı etkilidir. Kilo vermeye yardımcı olur.
KUŞBURNU
Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor. Selüliti engeller.
LAHANA
Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir. Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını düşürür. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astıma faydalıdır.
LİMON
Vitamini bol. Romatizma ağrılarını hafifletir. Gargara yapıldığında boğaz ağrılarını giderir. Ateş düşünür. Kısacası sağlık için beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır.
MARUL
Uykusuzluğa iyi gelir. Sinirleri yatıştırır. İdrar söktürücü, iç temizleyicidir.
MAYDANOZ
Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir, kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur.
MELEKOTU
Kan dolaşımını düzenler. Terletir. Kurutulmuş melekotu dövülüp başa sürülecek olursa bitleri öldürür. Astım nöbetlerine faydalıdır.
MEYANKÖKÜ
Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür.
NANE
İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazını giderir. İshali önler. Ateşi düşürür. İyileşmeyi çabuklaştırır. Uykusuzluk, sıkıntı ve yorğunluğu giderir. Grip, soğuk algınlığı ve nezleye iyi gelir.
ÖKSEOTU
Kalbin atışlarını arttırır. Damar kireçlenmelerinde faydalıdır. Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır.
PAPATYA ÇAYI
Spazm çözücü, gaz gidericidir. İltihapları iyileştirir. Ülsere karşı koruyucu etkisi vardır. Ağrılı adet şikayetlerini giderir. Bağırsakları çalıştırır. Romatizma ağrılarını hafifletir. Gargara suyu halinde kullanıldığında ağız ve boğaz yaralarını giderir.Papatya suyu ile sabah akşam göz banyosu yapıldığında, çapaklar engellenir. Saça sürülüp güneşe çıkıldığında saçın rengini açar.
PIRASA
İdrar söktürür. Mide rahatsızlığına iyi gelir. Kabızlığı giderir. Basur memeleri için faydalıdır.
PİRİNÇ
Pirinç mutfaklarımıza kadar girmiş bir gıda maddesidir. Pirinç suyu mükemmel bir demulsent ve serinleticidir.
SOĞAN VE SARMISAK
Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltırlar. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hücrelerin zarar görmesini önleyerek, vücudu erken yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve nefes darlığını gideren bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor. Önemli miktarda germanyum ihtiva eder. Bu element antibiyotik etkilidir, vücudun bağışıklık sistemini destekler, fiziksel dayanıklılığı arttırır. Ayrıca sarımsak kan basıncını düzenler ve kolesterolü düşürür.
SOYA
Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir. Soya, içerisinde östrojen hormonuna benzer işlev gören ve bu hormonun etkilerini sulandıran bir madde içerir ve bu da kadın bünyesi için son derece yararlıdır. Çünkü, hücre yenilenmesini hızlandıran östrojen hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini çok arttırır.
TARÇIN
Ruhi sıkıntıları giderir. Sürmenajda faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
TERE
İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler, öksürük söktürür. İdrar söktürür, böbrekleri ve idrar yollarını temizler.
TURP
İştah açar. Uyarıcı, idrar söktürücü, solunum sistemindeki birikintileri atmaya yardımcı olur.
YULAF
Çocukların hazım güçlüklerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunlukları giderir. Kandaki şeker miktarını azaltır. Besin değeri yüksek bir diyet ürünüdür. Dengeli bir diyet için kullanılmasında fayda vardır.

ZENCEFİL

İştah açar. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarını giderir.

ZEYTİNYAĞI

Kolestrolü düşürür. Cilt aierjilerine iyi gelir. Kanser riskini azaltır. Kalp damar tıkanıklıklarının giderilmesinde yardımcı olur


ÇÖREK OTU

Çörek otunun anne sütünü arttırma, idrar söktürme, iştah açma ve adet düzenleme etkileri bulunur. Mutfaklarda süsleme ve aromatik etkisi için kullanılır. Ayrıca son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar da bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri tespit edilmiş, Mikroplar, virüsler ve mantarlar üzerinde etkili oldukları keşfedilmiştir. Bazı ülkelerde AIDS tedavisinde kontrollü olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca çörek otu yağı cilt hastalıkları, saç kıran hastalığı ve siğil tedavisinde yararlıdır. Yaraların çabuk iyileşmesi, hücrelerin yenilenmesi, hormon sisteminin düzgün çalışmasında ve ruh halinin düzenli olmasında faydalı olan çörek otu aynı zamanda çeşitli damar hastalıkları, alerji, kan şekerinin düzenlenmesi ve mide hastalıklarına iyi gelir.

DALAK OTU
Haziran ile Eylül arasında açarn bu bitki güzel bir kokuya sahiptir. Bitkinin tadı acı olup, yaprağı kadifeye benzer yapıdadır. Bu bitkinin en büyük özelliği böbrek ve mesanede bulunan taşları eritmede faydalı olmasıdır. Dalak tıkanıklığı hastalığına iyi gelir ve vücuttaki şişliklere yararlıdır.

HAVLICAN

Eski çağlardan itibaren ilaç ve baharat olarak kullanılan şifalı havlıcan bitkisi, güzel görünüşü nedeniyle süs bitkisi olarak da kullanılılır. Havlıcan ağız kokusunu yok etme, hazmı kolaylaştıran ve gaz giderme etkisi olan yararlı ve şifalı bir bitkidir. Soğuk algınlığına faydalıdır. Baş dönmesi ve baş ağrılarına, bronşit hastalığına iyi gelir.
Ayrıca bu bitkinin kökleri şekerleme ve çikolata türlerinde kullanılır.

HAZANBEL

Karaciğer, Safra kesesi ve dalak için yararlı bir şifalı bitkidir. Diş etlerini güçlendirir. Ayrıca terletici etkisi olduğu için, nezle ve grip tedavisinde de yararlanılır. Vücuttaki fazla suyu dışarı atar. Akciğer kanseri tedavisinde faydalı olup, prostat rahatsızlıklarına da iyi gelir.

KİMYON

Koku aroması nedeniyle baharat olarak kullanılan bu bitki, Türkiye’nin ihraç ürünlerindendir.
Özellikle karın bölgesinde oluşan gazların giderilmesi üzerinde etkilidir. Hazımsızlıkta kullanılır. Anne sütünü arttıran bir etki gösterir. Sarı Kantaron ile birlikte ruhu rahatlatır ve hafif depresyon üzerinde etki yapar.

KEDİ OTU KÖKÜ

Bu bitkiye, kediler kokusunu çok beğendiği için bu ad verilmiştir. 
Bitkinin sakinleştirici, rahatlatıcı ve uyku yapma özelliği bulunduğundan, stres ile birlikte seyreden kas spazmlarına iyi gelir, uykusuzluk tedavisi için faydalıdır.

MELİSA OTU

Bu otun adı Yunanca'da arı anlamına gelen Melisadan gelmektedir. Bu yüzden de Anadolu kültüründe, arının yavrulaması diye tabir edeceğimiz oğul verme olayında, kokusu ile arıları yönlendirici rol oynadığından 'oğul otu' olarakta adlandırır. Oğul otu yani melisa tüm sindirim sistemi rahatsızlıklarına; gaz, kramp şişkinlikte yardımcıdır. Şifalı bitkiler arasında iyi bir yere sahip Melisanın en önemli kullanım alanı olarak, sinirler ve sinirsel rahatsızlıklar üzerine etkisini göstermektedir. Stres, depresyon, uyku sorunları, sinir zafiyetleri, endişe olma durumlarının en iyi ilacıdır. Ayrıca kalbi kuvvetlendirir. Görme gücünü arttırırken, hafızayı da kuvvetlendirir. Tansiyonu düşürürken kulak çınlamasına da iyi gelir.

MEYAN KÖKÜ

Tam anlamıyla bağışıklık sisteminin yeterli çalışmaması veya zayıflaması sebebiyle meydana çıkan, Behçet hastalığı, Sedef, Pernisioz Anemi, Vitiligo gibi hastalıklarda tıbbi tedaviye yardımcı amaçlı kullanılır. Ayrıca depresyon sebepli sinir bozukluklarında, kullanılabileceği bildirilmiştir. Solunum yolları, ağız bölgelerinde yaralar ve astıma karşı kullanılır. Tansiyonu dengeleyen, öksürüğü kesern, iştahı açan, karın ağrısına iyi gelen meyan kötü egzama ve ses kısıklığına, mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine yararlı bir bitkidir.

SAFRAN

Yemeklere sarı renk veren safran, kozmetik sanayinde de kullanılır. Bazı yöresel yemeklere ise baharat olarak dahil olmaktadır. Cildi güzelleştirme özelliği de bulunan çok yararlı safran bitkisi, mide hastalıklarına iyi gelir, iştah açma özelliğinin yanı sıra, mideyi sakinleştirici etkisi de vardır.

SAKIZ AĞACI

Tükürük salgısını arttırdığı için, çene kaslarını kuvvetlendirir. Ayrıca midenin daha sistemli ve düzenli çalışmasını sağlar. Bitki haşlanıp suyu ile vücut yıkandığı takdirde yaralar iyileşir. Diş etlerini kuvvetlendirir. Karın ağrılarına iyi gelir ve ishali keser.

GOTU KOLA

Hint tıbbında önemli bir yere sahiptir.Yara iyileştirmede kullanılan bu ot cilt sorunu olanlar için bir seçenek olabilir. En fazla kullanımı ise, toplar damarlar üzerindeki etkileri sebebiyle selülit ve varis tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca hemoroid rahatsızlığında da faydalıdır.

SIĞIR KUYRUĞU

Çiçekleri ve yaprakları yaz aylarında toplanıp gölgede kurutulan bu bitki verem hastalığında kullanılır, romatizma ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Balgam söktürür, göğsü yumuşatır. Karaciğeri güçlendirerek egzamaya iyi gelir. Uyku sorunu yaşayanlar için hafif uyku verici etkisi bulunmaktadır.

CEVİZ AĞACI

Ulu bir ağaç olan ceviz ağacının meyvesi olan ceviz nişastalı ve yağlı bir bitkidir. Yaprakları, meyvesinin üzerindeki yeşil kabukları ve yağı tıpta kullanılır.
Bu ulu ağacın yaprak ve kabuklarından hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığa iyi gelir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalıklarında hem besleyici, hem de tedavi edici özelliği bulunur. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. El ve ayak donmasına, deri çatlaklarına yararlıdır. Saç ve elleri boyamak için de kullanılan ceviz çok güçlü bir besin kaynağıdır. Bu nedenle fazla yenmemesi gerekir. Ceviz yağı, raşitizm hastalığı ve sıracada yararlıdır. Kabızlığa iyi gelir. Bağırsak solucanlarını düşmek için faydalı olup, derinin yanmasını engelleme özelliği de mevcuttur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar