Bitkilerde Kalsiyum Eksikliği

Eksiklik Belirtileri:
  • Meyvede uç çürüklüğü, meyve sıkılığında kayıp ve ölme
  • Mantarımsı meyve oluşumu
  • Meyvede düşük depolama potansiyeli
  • Domateste çiçek ucu çürüklüğü
  • Havuçta boş noktalar
  • Yapraklarda kıvrılma ve kahverengi lekeler
  • Acı benek
  • Uç kısımda yanıklık, yaprak uçlarında ölme ve kurumalar
  • Çatlama
  • Genç tarakların dökümü
Görülmesinde etkili nedenler:
  • Yüksek azot, potasyum ve Magnezyum uygulanması
  • Sıcak, kuru sezonlar
  • Yüksek potasyum seviyesi
  • Geniş boyutlu meyveler
  • Toprakta kalsiyumun yokluğu veya alınamaması
  • Ph değerinin 8 in üzerine çıkarak kalsiyumun çözünürlüğünün azalması
  • Bitkide terlemenin az olması
  • Organik madde miktarının düşük ve katyon değişim kapasitesinin az olması
  • Bitkinin hızlı büyümesi
  • Fotosentezin az olması
Bitki beslenmesindeki önemi:
  • Hücre bölünmesi ve büyümesini sağlar.
  • Hücre zarlarının düzenli çalışması ve devamlılığını sağlar.
  • Meyvenin depo ömrünü uzatır.
  • Hücre zarında sertlik meydana getirerek dayanıklılık sağlar.
  • Calmudilin adlı protein kompleksi oluşturur. Buda birtakım enzimleri harekete geçirir.
  • Hücre içinde oksalat ve fosfatlar meydana getirir. Bu da ozmotik basıncı ayarlar.






Yorum Gönder

0 Yorumlar