Anadolu'nun geleneksel besin maddelerinden bulgur, birçok bilimsel araştırmaya konu olmaya başladı.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram, birçok bilimsel araştırmaya konu olan bulgurun yeniden keşfedilmeye başlandığını söyledi.
Bayram, bulgurun bilinmeyen sırlarının çözümlenmesi için yurt içi ve dışındaki bazı üniversitelerde çalışma yapıldığını anımsattı.
Bulgurun; Anadolu'nun geleneksel besinlerinden biri olduğuna dikkati çeken Bayram, GAÜN, Dicle ve Bingöl üniversiteleri ile Güneydoğu Tarımsal Araştırmalar Merkezi işbirliğinde çalışma yaptıklarını belirtti.
Projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini dile getiren Bayram, çalışmayla bulgurdan yeni ürünler elde edilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Birçok üniversitenin bulgurla ilgili bilimsel araştırma yaptığını vurgulayan Bayram, şunları kaydetti:
"Dünya bulguru yeniden keşfediyor. Dünyanın dört bir yanında bulgurla ilgili yapılan bilimsel araştırmalar sonuç vermeye başladı. Örneğin, Selanik Üniversitesinde bulgur ve tarihi ile ilgili araştırmalar, ABD'de bulgurun sosyo-ekonomik etkileri, Avustralya'da bulgurun diyet ve beslenmeye katkısı tamamlanmış, şişmanlatmadığı belirlenmiş ve dünya kamuoyuna duyurulmuştur. Baktığınız zaman bulgurun kıymeti yeni yeni anlaşılmaya başlandı."
Türkiye'deki pek çok üniversitede de çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Bayram, farklı hammaddelerden bulgur üretimine yönelik araştırmalar bulunduğunu aktardı.
Bulgurla ilgili önemli sonuçlar elde edildiğini vurgulayan Bayram, bu besin maddesinin bazı hastalıklara iyi geldiğinin bilindiğini söyledi.
Bayram, bulgurun diyabet hastalarına önerildiğini sözlerine ekledi.
(AA)
Bayram, bulgurun bilinmeyen sırlarının çözümlenmesi için yurt içi ve dışındaki bazı üniversitelerde çalışma yapıldığını anımsattı.
Bulgurun; Anadolu'nun geleneksel besinlerinden biri olduğuna dikkati çeken Bayram, GAÜN, Dicle ve Bingöl üniversiteleri ile Güneydoğu Tarımsal Araştırmalar Merkezi işbirliğinde çalışma yaptıklarını belirtti.
Projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini dile getiren Bayram, çalışmayla bulgurdan yeni ürünler elde edilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Birçok üniversitenin bulgurla ilgili bilimsel araştırma yaptığını vurgulayan Bayram, şunları kaydetti:
"Dünya bulguru yeniden keşfediyor. Dünyanın dört bir yanında bulgurla ilgili yapılan bilimsel araştırmalar sonuç vermeye başladı. Örneğin, Selanik Üniversitesinde bulgur ve tarihi ile ilgili araştırmalar, ABD'de bulgurun sosyo-ekonomik etkileri, Avustralya'da bulgurun diyet ve beslenmeye katkısı tamamlanmış, şişmanlatmadığı belirlenmiş ve dünya kamuoyuna duyurulmuştur. Baktığınız zaman bulgurun kıymeti yeni yeni anlaşılmaya başlandı."
Türkiye'deki pek çok üniversitede de çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Bayram, farklı hammaddelerden bulgur üretimine yönelik araştırmalar bulunduğunu aktardı.
Bulgurla ilgili önemli sonuçlar elde edildiğini vurgulayan Bayram, bu besin maddesinin bazı hastalıklara iyi geldiğinin bilindiğini söyledi.
Bayram, bulgurun diyabet hastalarına önerildiğini sözlerine ekledi.
(AA)
0 Yorumlar